Τον δικό του κομποστοποιητή απέκτησε αυτή τη σχολική χρονιά το σχολείο μας και μάλιστα κατασκευασμένο από τους ίδιους τους μαθητές!

Συγκεκριμένα οι μαθητές των τμημάτων Γ4 και Γ5 γνώρισαν την ''κομποστοποίηση'' στα πλαίσια της Βιωματικής Μάθησης από την καθηγήτρια Β. Δεβελέκου και αποφάσισαν να φτιάξουν μόνοι τους ένα κάδο κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό τις παλέτες.

Ο κάδος τοποθετήθηκε στην πίσω αυλή τους σχολείου μας και το κομπόστ που θα παραχθεί θα βελτιώσει το χώμα όλου του κήπου.

Τι είναι η κομποστοποίηση; Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία σαν χώμα. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Τι βάζουμε μέσα στον κομποστοποιητή; Βάζουμε χλωρά και ξερά κλαδέματα, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή τσαγιού κ.ά.

Ποιά είναι τα οφέλη για το περιβάλλον σε σύγκριση με το βιομηχανικό λίπασμα; Εξοικονόμηση χρημάτων, μείωση των σκουπιδιών του νοικοκυριού, βελτίωση του εδάφους, προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης δεν παράγει επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες ή τοξικά αέρια.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να παραχθεί το κομπόστ; Περίπου 7-9 μήνες.