ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Τελευταία Νέα

Συνδεδεμένοι

Στατιστικά Επισκέψεων

Σύνδεση

Ο ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2015 10:37

Το σχολικό έτος 2014-2015 η περιβαλλοντική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου δημιούργησε εντός του προαυλίου του σχολείου κήπο, μέσα από μια σύγχρονη οπτική βιολογικής καλλιέργειας φυτικών ειδών, ώστε να χρησιμοποιηθεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην περιβαλλοντική ομάδα συμμετέχουν oι μαθητές: Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα{Α1}, Δάρας Παναγιώτης{Α1}, Ζαχαρίου  Κυριακή{Α1}, Θεόδωρος Ταμβάκος{Α4},  Ρίκκου  Χαρίκλεια{Α4}, Σάπκα  Γερασιμούλα{Α4}, Σιδερίδη Ναταλία{Α4}, Σταμπουλή  Κυριακή{Α4}, Φράγκου  Μαρίνα{Α4}, Λαζαρίδης Πάυλος{Β3}, Λουκόπουλος  Κων/νος{Β3}, Μοτσάκου  Ευγενία{Β3}, Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα{Β4},Παπαδοπούλου Μαριλένα{Β4},Φράγκου Βενετία{Β5},  Σιαπλαούρας  Ιωάννης{Γ5}, Σίψας  Βασίλειος{Γ5}, Χριστοδούλου Δημήτριος{Γ5}, ενώ υπεύθυνες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι οι καθηγήτριες Σόλια Νίκη και Μουρελάτου Κωνσταντίνα.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο γιατί θεωρούμε απαραίτητο οι μαθητές να έχουν επαφή με τη φύση στο αστικό περιβάλλον που ζούμε και να συνειδητοποιήσουν τις ευαίσθητες περιβαλλοντικές ισορροπίες και τις επιπτώσεις της στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Θέλουμε ένα σχολείο με όραμα, ανοικτό στην κοινωνία όπου τα παιδιά θα είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα και κοινωνικο - συναισθηματικά καλλιεργημένα μέσα από την επαφή τους με τα δικά τους φυτά, αλλά και τις σχέσεις συνεργασίας σεβασμού και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στη διάρκεια του προγράμματος.

 


Σήμερα στην εποχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης ο κήπος επιστρέφει πιο αναγκαίος από ποτέ. Εκτός από την ευχάριστη ενασχόληση, η ανάγκη κάθε σπιτιού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια, αλλά και ποιότητα της τροφής καθιστά απαραίτητη τη γνώση για τη δημιουργία μικρών ή μεγάλων κήπων σε διάφορες γωνιές της αυλής ή των μπαλκονιών.

Η ενασχόληση των μαθητών με τον σχολικό κήπο, τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά είδη φυτών, τα στάδια της φύτευσης  και ανάπτυξης των φυτών και τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξή τους μέσω της εμπειρίας.

Ένας σχολικός κήπος βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες καλλιέργειας της γης και χειρισμό εργαλείων, να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους και να υιοθετούν συνήθειες υγιεινής διατροφής. Παράλληλα μαθαίνουν να σέβονται την τροφή που καταναλώνουν, γιατί είναι προϊόν εντατικής καλλιέργειας και κόπου.

Στην ποικιλία των φυτών και λαχανικών που περιλαμβάνονται στον κήπο μας είναι: αρωματικά φυτά (μαϊντανός, ρόκα, σέλινο, σέλερι και βασιλικός), καρότα, μαρούλια.(διάφορες ποικιλίες), κρεμμυδάκια, σπανάκι, τομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, πιπεριές κουκιά, αρακάς και φασολάκια.

Ευχαριστούμε τους μαθητές για την συνέπεια, την συνεργασία την αλληλοβοήθεια και την ενεργητική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του κήπου, καθώς επίσης και για τις εικαστικές τους παρεμβάσεις(έργα ζωγραφικής με θέμα τα φυτά, κατασκευές με σπόρους, καθώς επίσης και ζωγραφική σε γλάστρες και δημιουργία ταμπλό γύρω από τα φυτά)

Ευχαριστούμε και τη Δ/νση του σχολείου τον Δ/ντή κ. Τζούτη Σπυρίδωνα, την Υπ/ντρια κ.Παντελία Τούντα και τον Υπ/ντη κ Ζούμπο Ιωάννη που μας βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Θεωρούμε ότι ο κήπος ήταν ένα μικρό σχολείο για όλους μας.

 

 

 

 

 

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 10:34